Jak zrobić soczysty stek z grilla w plenerze

2024-06-05 11:51:00

Przyrządzenie wyśmienitych steków z grilla nie jest zadaniem trudnym, wymaga jedynie chwili wzmożonej uważności i niewielkiej ilości sprzętu. My przyrządziliśmy swoje od początku do końca w plenerze! Gwarantujemy że będziecie chcieli odtwarzać ten super prosty przepis przy każdej okazji.

Wybór mięsa:

Pamiętajcie, że dobry stek nie musi pochodzić z Argentyny czy Japonii, ani kosztować majątku. Najlepiej jest wybrać się po niego do zaufanego sklepu mięsnego, ale nie musicie obawiać się zakupu mięsa w większych supermarketach - szczególnie jeżeli ochota na grillowanie najdzie Was w piątek o godzinie 18. Na sklepowych półkach znaleźć można pakowane próżniowo steki różnych producentów. Przy wyborze kawałków warto kierować się ilością tłuszczowych przerostów, im gęstsza będzie tłuszczowa siateczka tym smaczniejszy będzie nasz stek.


Przykład mięsa z przerostami tłuszczowymi. Podobne kawałki możemy znaleźć nawet w marketach.

Składniki i przybory:

  •  steki;
  •  kilka łyżek masła klarowanego;
  •  łyżeczka czosnku granulowanego;
  •  sól;
  •  pieprz.

Niezbędne przybory do zrobienia steków:

  •  grill;
  •  węgiel - jeżeli macie taką możliwosc, wybierzcie węgiel drzewny, a nie brykiet - to wielka różnica smaku!
  •  rozpałka;
  •  nóż;
  •  deska do krojenia;
  •  ręcznik papierowy;
  •  pojemnik do przyrządzenia masła czosnkowego;

Opcjonalnie:

  •  pędzelek;
  •  termometr.

Przepis:

  1. Rozpal grilla. Odpowiednia temperatura na grillu jest kluczem. Tak jak nie wrzucilibyście steka na nierozgrzany tłuszcz na patelni, tak nie wrzucajcie go na ruszt, gdy węgiel nie jest porządnie rozpalony.
  2. Gdy grill nabiera temperatury, przełóż masło klarowne do pojemnika i dodaj płaską łyżeczkę czosnku granulowanego. Wymieszaj i odstaw.
  3. Stęka wytrzyj ręcznikiem papierowym. Posól i popieprz go do smaku z obydwu stron a następnie posmaruj je masłem czosnkowym. Umieść mięso na rozpalonym grillu. Jeżeli masz taką możliwość, wetknij w nie specjalny termometr.
  4. Obracaj je co pół minuty i dokładaj masło na widoczną dla siebie stronę steka.
  5. Zdejmij steka na deskę lub talerz, gdy temperatura wewnętrzna mięsa osiągnie oczekiwany stopień. Dla średniego stopnia wysmażenia powinno to być 57-60 stopni Celsjusza. Przykryj go przykrywką lub drugim talerzem i pozwól mu “odpocząć” przez minimum 5 minut.
  6. Smacznego!
Do przyrządzenia steków użyliśmy dostępnego w naszym sklepie grilla przenośnego - link do produktu

Autor:Administrator Sklepu