Zaskakująca karkówka z grilla z octem. Przepis na grilla.

2024-07-26 13:10:00

W naszym kolejnym wpisie przedstawimy Wam sposób na przyrządzenie karkówki w wyśmienitej i bardzo prostej marynacie na bazie… octu jabłkowego. Nada on mięsu niesamowitej miękkości i soczystości. Smacznego!





Składniki:

  1. 1.5 kg karkówki.

Na marynatę:

  1. 3 średnie cebule;
  2. 5 ząbków czosnku;
  3. 6 łyżek octu jabłkowego;
  4. 6 łyżek oleju;
  5. papryka ostra;
  6. sól;
  7. pieprz.

Przygotowanie karkówki:

  1. Mięso pokrój w kotlety (1.5-2cm grubości).
  2. Rozbij je i umieść w naczyniu (np. w garnku lub szklanym pojemniku).
  3. Przygotuj marynatę:
    • cebulę obierz, poszatkuj i przenieś do naczynia w którym zmiksujesz ją z pozostałymi składnikami marynaty.
  4. Powstałą zalewę przelej do pojemnika z kotletami. Zadbaj o to, aby przykryła dokładnie każdy kawałek mięsa. Odstaw do lodówki na całą noc.
  5. Następnego dnia ugrilluj :)
Uwaga: Aby mięso było soczyste i miękkie, należy je grillować w niskiej temperaturze. Proces obróbki będzie dłuższy, ale efekt - doskonały. Kontrolowanie temperatury grillowania może odbywać się na 3 sposoby:
  • manipulowanie wysokością rusztu - ustawicie ruszt odpowiednio wysoko nad węglem.
  • w grillach z pokrywą: manipulowanie ilością dostarczanego do środka powietrza - im go mniej, tym niższa temperatura.
  • trzecią możliwością jest wsypanie mniejszej niż zwykle ilości węgla - będzie znajdował się dalej od rusztu, a niewielka ilość wytworzy mniejszą temperaturę niż duża.

Do przyrządzenia karkówki użyliśmy dostępnego w naszym sklepie grilla przenośnego - link do produktu

Autor:Administrator Sklepu