Zaskakująca karkówka z grilla z octem. Przepis na grilla.
2024-07-26 13:10:00W naszym kolejnym wpisie przedstawimy Wam sposób na przyrządzenie karkówki w wyśmienitej i bardzo prostej marynacie na bazie… octu jabłkowego. Nada on mięsu niesamowitej miękkości i soczystości. Smacznego!
Składniki:
- 1.5 kg karkówki.
Na marynatę:
- 3 średnie cebule;
- 5 ząbków czosnku;
- 6 łyżek octu jabłkowego;
- 6 łyżek oleju;
- papryka ostra;
- sól;
- pieprz.
Przygotowanie karkówki:
- Mięso pokrój w kotlety (1.5-2cm grubości).
- Rozbij je i umieść w naczyniu (np. w garnku lub szklanym pojemniku).
- Przygotuj marynatę:
- cebulę obierz, poszatkuj i przenieś do naczynia w którym zmiksujesz ją z pozostałymi składnikami marynaty.
- Powstałą zalewę przelej do pojemnika z kotletami. Zadbaj o to, aby przykryła dokładnie każdy kawałek mięsa. Odstaw do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia ugrilluj :)
- manipulowanie wysokością rusztu - ustawicie ruszt odpowiednio wysoko nad węglem.
- w grillach z pokrywą: manipulowanie ilością dostarczanego do środka powietrza - im go mniej, tym niższa temperatura.
- trzecią możliwością jest wsypanie mniejszej niż zwykle ilości węgla - będzie znajdował się dalej od rusztu, a niewielka ilość wytworzy mniejszą temperaturę niż duża.
Do przyrządzenia karkówki użyliśmy dostępnego w naszym sklepie grilla przenośnego - link do produktu
Autor:Administrator Sklepu